Botkyrka

Unga ska locka tonåringar till Åre

Ungdomar från Botkyrka ska göra Åre attraktivare för tonåringar och för besökare med invandrarbakgrund. Det är uppgiften som ska lösas under det entreprenörskollo som hålls i Åre den här veckan.

Idén kommer från Trångsviken och har nu spridit sig. I år hålls sju entreprenörskollon runt om i Sverige. Tillsammans ska ungdomarna räkna ut hur de ska driva ett företag inom det tema kollot har.

- Vi ska rädda Åre från vuxensaker och få det mer ungdomsaktigt. Vi ska göra så att fler ungdomar lockas till Åre, säger två av de elever från Botkyrka som är med på kollot i Åre.

Det är väl redan mycket ungdomar i Åre?

- Ja, men det är någonting som saknas iallafall. Jag ser mest äldre människor.

Ni har varit här i två dagar, är det någonting redan nu som ni skulle vilja förändra eller göra?

- Ja, det är många tankar vet du - skidskobana, ungdomsgårdar... Det har vi mycket i Stockholm men det är lite ont om sådant här.

- Vi hade tänkt att göra det mer mångfaldigt så att personer med invandrarbakgrund blir mer intresserade av Åre.

Eleverna berättar att de inte sett en enda person med invandrarbakgrund i Åre sedan de kom dit för två dagar sedan. De tror att Åre skulle blir mer intressant om det fanns en bredare mångfald.

- Vi hade trott att det var mer kul. Jag hade jättestora förväntningar på Åre och Skistar och sådant, men det var inte som jag hade tänkt mig. Det ser trist ut, tråkigt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".