Stockholm

Varannan elev dricker illegal sprit

Omkring hälften av länets gymnasieungdomar har druckit smuggelsprit det senaste året, visar en ny undersökning av Stockholms läns landsting. Samtidigt drogs en kampanj igång på tisdagen för att stoppa langningen.

- Då var det en kompis som sålde den till mig. Han hade varit nere i Tyskland och handlat därifrån och sen tagit över det till Sverige, säger en gymnasieelev i Stockholm.

Landstinget gick för tre veckor sedan ut till 17 gymnasieskolor  och fråagde 1 300 slumvist utvalda ungdomar i skolkorridorerna om deras alkoholvanor. Hälften hade under det senaste året duckit smugelsprit och just smuggelsprit är extra allvaligt. Det säger Carina Cannertoft på Preventionscentrum i Stockholms stad.

-Vi vet ju att de som dricker illegal alkohol eller smuggelsprit dricker mer än andra ungdomar, och dricker de mer utsätter de sig själva för störra faror, säger Carina Cannertoft.

Samtidigt som landstinget presenterar nya siffror startade också en kampanj på tisdagen mot langning, som är ett samarbete mellan 19 kommuner, landstinget, länsstyrelsen och polis. Man vänder sig till vuxna med i huvudsak tre budskap - tipsa polisen, nattvandra och våga sätt gränser.

- Jag brukar tänka två saker - ramar och kramar. Ramarna behövs för att sätta tydliga gränser, att de ska kommuniceras med ungdomarna. Men också kramar.

- Är det så att man kramas och har det bra hemma innebär det är att man är mindre benägen att kliva över de här ramarna som man sätter, säger Carina Cannertoft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".