Nykvarn

Åtta lärare går när kommunen sparar

Skolorna i Nykvarns kommun ska spara omkring tre miljoner kronor. Vid två av kommunens tre skolor försvinner sammanlagt åtta lärartjänster. Men Anna Zachrisson, skolchef i Nykvarns kommun, tror inte att besparingarna kommer att gå ut över skolundervisningen.

- Vi har så kompetenta lärare och med de resurserna tror jag att vi kommer att klara det här, säger Anna Zachrisson.

Behövs inte lärarna?

- Självklart behövs lärarna men man kanske kan organisera på ett annorlunda sätt.

Förra året överskred skolorna i Nykvarn budgeten med åtta miljoner kronor. Budgeten hade felberäknats. Bland annat började fler elever än beräknat i förskolan och kostnaderna för barn med särskilda behov ökade.

I årets budget skärper kommunen sparkraven och sammanlagt åtta lärartjänster försvinner, varav fem finns på Lillhagaskolan. Rektor Margareta Alsjö är besviken på Nykvarns kommun.

- Jag är beskriven över att vi inte fått mer pengar. Vi kommer inte att få mer pengar i år men det lärarna kommer att göra är att göra sitt allra bästa för att barnen ska få precis den undervisning de behöver, säger Margareta Alsjö.

André Forsblom, som går i nian på Lillahagaskolan, tycker det är dåligt att fem lärartjänster försvinner på skolan. Han tror att alla lärare behövs för att undervisningen och betygen inte ska försämras.

- Jag tycker att man ska satsa mer än så på ungdomar och utbildning. Det lär ju bli mer att göra för de lärare som är kvar - de kommer att få mer att göra och större klasser kanske leder till sämre undervisning, säger André Forsblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".