Lidingö

Förskolors öppettider ses över

Reglerna för förskolornas öppettider på Lidingö ska göras om. Idag får privata förskolor lika mycket skattemedel som kommunala, trots att de stänger tidigare och har längre uppehåll under sommaren.

- Jag tycker att det är oacceptabelt. Det finns liksom ingenting som reglerar någonting. Det finns inga kontrakt och det tycker jag är mycket märkligt, säger Charlotta Huldt Ramberg, socialdemokratisk suppleant i utbilningsnämnden.

Eftersom det inte finns några formella krav på de privata förskolorna på Lidingö kan öppettiderna variera. Vissa dagis har öppet 50 timmar andra bara 30.

Även semesterledigheten är väldigt olika - en del har stängt fyra veckor - andra hela tio.

Gunnel Eklöf som är folkpartistisk ledamot i utbildningsnämnden menar att detta inte är något problem så länge de som väljer privata förskolor vet om att öppettiderna är begränsade.

- Min förutsättning är ju att de som går med i den här typen av föräldrarkooperativ eller dagis vet att det är de här relgerna som gäller, säger Gunnel Eklöf.

30-40 procent av Lidingöborna har privat barnomsorg. Karima Grönborg är en av dem. Hennes barns förskola har öppet mellan 8 och halv fem och har stängt 5 - sex veckor på sommaren.

- Vi var ju medvetna om det när vi valde förskola så det är helt okej. Men det är klart att med begränsade semesterveckor så får man ju pussla lite ibland och använda mormor och farmor, säger Karima Grönborg.

På senare år har barnkullarna på Lidingö vuxit och det finns inte längre ett överskott av förskoleplatser. Alla föräldrar är inte lika nöjda som Karima Grönborg. Under en tid har kommunen fått ta emot samtal från arga föräldrar som på grund av platsbristen fått välja en förskola med kortare öppettider än de behöver.

Därför menar nu också den borgerliga majoriteten att man måste göra något åt saken. Utbildningsförvaltningens tjänstemän har fått i uppdrag att lägga fram ett förslag som kommer att diskuteras på ett nämndsammanträde den 29 april.

Enligt uppgifter till Radio Stockholm kommer det att innehålla ett minimikrav på 50 timmars öppettid i veckan. Gunnel Eklöf kan inte svara på om hennes parti kommer att ställa sig bakom förslaget, men krav på öppettider kommer det att bli.

- Ja, något minimikrav måste vi ställa men hur mycket det handlar om kan jag inte svara på just nu, säger Gunnel Eklöf.

Reporter Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".