Radio Stockholms sändningar låg nere

Radio Stockholms båda kanaler hade på måndagsförmiddagen problem med att få ut sina sändningar i radion på grund av tekniska problem.

I början var det tyst men sedan lät man SR Västmanland sända sina program på våra båda frekvenser.

Taxiföraren Djiat Kaja hörde att det var något fel i radion i förmiddags.

– Jag hade på 103,3, och då märkte jag att låtarna försvann och sedan att det blev tyst. Sedan började radiopratarna be om ursäkt, och det är väl bra. Det är ju inte så att man byter kanal, utan jag väntade på att få höra vad som hade hänt.

Det var vid tiotiden som utsändningen av båda radio Stockholms kanaler slutade att fungera, på grund av ett tekniskt fel i utrustningen på Kungsholmen.

Efter en stunds tystnad fick lyssnarna istället höra Radio Västmanland i de båda kanalerna.

Under ungefär en och en halv timme fick alltså inte stockholmarna höra sin lokala kanal, och det är ett problem, det säger Stefan Dellså, som är försvarsdirektör på Länsstyrelsen.

– Eftersom Radio Stockholm når ut till så många människor här, och är den kanal som ska fungera som beredskapskanal i första hand, så ser vi det som väldigt viktigt att den fungerar.

– Men även om den inte fungerar, så finns det ju andra lösningar, som vi såg här med Radio Västmanland.

– Skulle det komma ett varningsmeddelande som man gör om det är något som är väldigt farligt för människor och miljo och hälsa, då kan man gå ut med ett sådant, i alla kanaler, inklusive de kommersiella, så då når man ju ut till allmänheten.

– Hade detta inträffat samtidigt som en större händelse, då hade ju det kunnat oroa folk väldigt mycket, om det har hänt någonting med radion som är kopplat till den här händelsen.

Vad hoppas du blir konsekvensen av det här?

– Det är väl att ni gör någon form av utvärdering, vad berodde det på, kan man göra så att robustheten blir större, så att det inte blir så långt avbrott i framtiden, säger Stefan Dellså, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen.

Anders Diamant
anders.diamant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".