Aluminium kan prövas mot övergödning

Ett sätt att få stopp på de giftiga algblomningarna i Stockholms skärgård är att tillsätta aluminium till bottnarna för att binda fosforn som bidrar till övergödningen.

Det är Sven Blomqvist docent i Systemekologi vid Stockholms universitet som på Naturvårdsverkets uppdrag i ett års tid utrett hur fosforn skulle kunna bindas till Östersjöns bottnar så att inte övergödningen och den tillhörande algblomningen fortsätter.

Problemet är att övergödningen har lett till syrefria bottnar, vilket i sin tur frigör den fosfor som är bunden i Östersjöns bottnar, något som under sommaren kan leda till algblomningar.

Något som klarar syrebristen
Sven Blomqvist säger till Radio stockholm att det därför gäller att hitta något som inte är känsligt för syrebristen på bottnarna och som därmed kan binda fosforn vid bottnen.

Han har gett Naturvårdsverket tre förslag: Ett är att tillföra aluminium i någon form och på så sätt binda fasts fosforn i bottensedimenten. Ett annat förslag är att tillföra kalk, ett tredje att tillföra kalcium, som, när det bildar mineralet apatit, binder fosforn.

En lösning skulle också kunna vara att kombinera dessa tre för att hindra att Östersjöns syrefria bottnar släpper ut fosfor och skapar algblomning, enligt docent Sven Blomqvist, docent i Systemekologi vid Stockholms universitet.

Johan Westerberg
johan.westerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".