Stockholms län

Ny svenskutbildning för ingenjörer

På valborgsmässoafton invigdes utbildningen Svenska för ingenjörer på KTH i Stockholm. En svenskutbildning för redan utbildade ingenjörer. Liknande utbildningar finns redan för till exempel vårdpersonal och lärare. Nu finns det alltså också för ingenjörer, som det råder brist på i Sverige.

Sam Yildirim, utvecklingsledare inom integration på Länsstyrelsen i Stockholm, säger att det är stor skillnad för studenten att få gå en specialanpassad utbildning istället för vanlig SFI, Svenska för invandrare:

- Motivationen ökar mycket, förståelsen, det går mycket snabbare, säger han.

31 studenter har precis börjat utbildningen. I dag var det officiell invigning med rundvandring på KTH, Kungliga tekniska högskolan. Det var vårsånger och landshövding Per Unckel och KTH:s rektor klippte ett blågult band.

I utbildningen med inriktning på maskin och bygg får studenterna kompletteringar till sin utbildning så att de är förberedda för svenska förhållanden. Här kan till exempel material, maskiner och marken vara annorlunda än i många andra länder.

Dels är utbildningen ett lyft för den svenska arbetsmarknaden där det saknas ingenjörer, tycker Sam Yildirim, men också för de invandrare som är ingenjörer.

- När man kommer till ett nytt land så tror man kanske inte på sig själv. Man är inte så stark. Men när man träffas, går på biblioteket och träffar andra akademiker så börjar tron på sig själv också öka, säger Sam Yildirim.

En av studenterna, Lina Shenawa, kom till Sverige från Irak för nio månader sedan. I Irak studerade hon till civilingenjör på universtitetet men hade inte chans att arbeta där. Här ser hon fram emot att få jobba inom sitt yrke. I höst ska hon förmodligen göra praktik.

- Jag vill börja så snart som möjligt, säger Lina Shenawa.  

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".