STOCKHOLM

Sänkta straff efter dödsmisshandel

Svea hovrätt mildrar straffen för tre tonårspojkar som döms för dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani. Advokat Leif Silbersky, som företräder en av de dömda pojkarna, ser hovrättens dom som kollektiv bestraffning och överväger att gå vidare till Högsta domstolen.

Två pojkar frias och tre döms för dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani. Svea Hovrätt sänkte på tisdagen tingsrättens dom, från tre till ett års sluten ungdomsvård för grov misshandel och vållande till annans död.

- Som jag ser det är det ett kollektivt ansvar, även om domstolen gömmer sig bakom andra paragrafer och det ska vi inte ha i Sverige. Var och en ska bära sitt ansvar, säger Leif Silbersky.

Det var i oktober förra året 16-årige Riccardo Campogiani blev svårt misshandlad efter en fest på Kungsholmen i Stockholm. Han avled senare på sjukhus av sina skador.

Bara en av de åtalade pojkarna har erkänt att han sparkat Riccardo Campogiani men i nödvärn och alla nekar till brott.

Stockholms tingsrätt dömde i januari tre av de fyra mordåtalade pojkarna till tre år sluten ungdomsvård för grov misshandel och vållande till annans död. En friades helt och en femte pojke dömdes för anstiftan till misshandel. Domarna överklagades till Svea Hovrätt.

Kammaråklagare Jens Nilsson ville att alla fyra mordåtalade pojkar skulle dömas för mord till maxstraffen fyra års sluten ungdomsvård men säger att hovrättens dom ändå var väntad.

- De gör ju samma bedömningen som tingsrätten och jag visste ju att det kunde bli så här, säger Jens Nilsson.

- Det var väl en uppförsbacke för mig att få det här till mord eller dråp med tanke på den praxis som finns i liknande fall. Samtidigt är alla fall unika och jag tyckte att det fanns skäl att i det här fallet se det som likgiltigt uppsåt.

Försvaret har krävt att alla pojkar skulle frikännas i brist på bevis men hovrätten friar två av dem. Anledningen till att straffen för de tre dömda pojkarna sänks har enligt hovrätten att göra med praxis när det gäller ungdomsvård - en 16-åring ska få ungefär en tredjedel av det straff som en vuxen person hade fått.

Advokat Leif Silbersky är nöjd med att straffet för sin klient har sänkts men överväger ändå att överklaga till Högsta domstolen eftersom att alla tre pojkar döms för samma brott, trots att det fortfarande är oklart vem som gjort vad vid misshandeln.

- Jag tror att det finns relativt goda chanser om HD skulle anse att det behövs ett uttlande om hur man ska se på kollektiv bestraffning där man inte individuellt inte går inte på var och ens uppsåt utan mer dömer för att de har deltagit i samma gärning. De har ju kollektivt fått ett års sluten ungdomsvård, säger Leif Silbersky.

- Det är ju också plågsamt för min huvudman om jag överklagar för det kan ju bli liggande i ett halvår i Högsta Domstolen. Han kanske hellre tar sitt straff och går vidare, men det är något vi får diskutera för- och nackdelarna med.

Reporter Helen Ling
helen.ling@sr.se