Norrtälje

Politiker kräver kommundirektörs avgång

Efter att två förvaltningschefer sagt upp sig i protest mot kommunledningen kräver Louise Branting, centerpartistisk ordförande i utbildningsnämnden, att kommundirektören Lilian Eriksson avgår. Louise Branting tycker att kommunledningen liknar ett tjänstemannastyre.

- Jag tycker att hon är inne och ”roddar” på den politiska arenan, säger Louise Branting, ordförande i utbildningsnämnden i Norrtälje kommun.

Hon menar att Lilian Eriksson kör över sina underordnade förvaltningschefer.

- Hon driver fram sina egna åsikter och egna vilja till absurdum. Det blir inget bra samarbetsklimat då. Jag anser att det är en oprofessionell ledning av kommundirektören med en ”peka-med-hela-handen” -mentalitet.

I februari sa socialchefen upp sig i protest mot ledningen i Norrtälje, och igår lämnade även utbildningschefen Nils-Gunnar Bergander in sin avskedsansökan. Han vill inte själv ställa upp på någon intervju men säger att han slutar på grund av dåligt ledarskap och bristande öppenhet inom kommunen.

Louise Branting förstår hans beslut, men tycker att det är beklagligt.

- Jag tycker att det är en stor förlust och en stor kompetensförlust för Norrtälje kommun, likväl som det var när socialchefen gick, säger hon.

Enligt Louise Branting är det flera politiker och tjänstemän inom Norrtälje kommun som är kritiska till kommundirektören, men själv säger Lilian Eriksson att hon inte förstår vad kritiken handlar om.

- Jag tycker inte riktigt att det stämmer överens med den bild jag har över arbetet som sker inom kommunledningsgruppen. Jag har strävat efter en öppenhet och högt i tak när det gäller cheferna och ser inte att det finns några motsättningar direkt, säger kommundirektören Lilian Eriksson.

Men motsättningarna inom Norrtälje kommun är redan ett faktum och Louise Branting har en klar bild över vad som behövs göras.

- Jag tror att det framgår ganska tydligt vad jag tycker att vi bör göra i kommunen. Vi bör byta ut kommundirektören, säger Louise Branting.

Men några planer på att avgå har inte Lilian Eriksson.

- Det är kommunstyrelsen som avgör den frågan, säger hon.

Reporter Helen Ling
helen.ling@sr.se