Midsommarkransen

Boende upprörs av byggplaner

Boende i Midsommarkransen tar nu strid för ett naturområde vid Svandammsvägen. Ett bostadsbolag har planer på att förtäta området och då byggs de gamla ekarna och djurlivet i området bort.

Tanja Mattsson och Niklas Wikmark, från aktionsgruppen Bevara kransen, blev upprörda när de fick reda på planerna.

- Jag tycker att det är väldigt störande att de sista små gröna områdena i Kransen kommer försvinna, säger Niklas Wikmark.

Bergsknallen ligger som en grön kil mellan husen vid Svandammsvägen i Midsommarkransen.

Men grönområdet hotas nu av Bostadsbolaget Svenska hem i Brommas planer på att bygga ett fyrvånings hus med 70 lägenheter i sluttningen ner mot Svandammsparken.

Tanja Mattson och Niklas Wikmark har bott ovanför bergsknallen i tio år och har vant sig vid ekarna och ett och annat betande rådjur. Men det är inte bara förlusten av utsikten som oroar.

- Vi har ju ett jätte stort trafikområde här vid Västberga och Midsommarkransen. Och det är ju faktiskt så att träd är ju någonting av det som renar bort de här avgaserna, säger Niklas Wikmark.

Projektet är ännu bara på planeringsstadiet men politikerna i Stadsbyggnadsnämnden har än så länge gett grönt ljus. Byggandet av huset skulle vara i två år och bland annat innebära att bergknallen sprängs bort.

Flera av de boende i området har nu bildat en aktionsgrupp. Lördagen den 17 maj kommer gruppen att hålla ett protestmöte dit de ansvariga politikerna också bjudits in.

- Vi anser att Kransen har fått tagit sin beskärda del av förtätningen, säger Tanja Mattson.

Reporter Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se