Strejk från midnatt i skärgårdstrafik

Från och med midnatt strejkar medlemmar i Sveriges Fartygsbefälsförening. Konflikten rör både löner och allmänna anställningsvillkor. I Stockholm kommer strejken mest att märkas i båttrafik som är populär bland turister – som sightseeingbåtar och Djurgårdfärjorna.

– De konstaterade att parterna står för långt ifrån varandra, säger Carl-Erik Setterberg, chefsförhandlare på arbetsgivarorganisationen Almega, till Radio Stockholm.

Strejken bryter i så fall ut vid midnatt och berör bland andra Djurgårdsfärjorna. Totalt 21 fartyg i skärgårdstrafiken i länet berörs.

Men medlarna fortsätter att stå till parternas förfogande. Konflikten handlar dels om allmänna anställningsvilkor, dels om löner.

Hans-Dieter Grahl vid Sveriges Fartygsbefälsförening säger till Radio Stockholm att kostnadsökningen för arbetsgivaren med fackets krav skulle hamna på cirka 9,5 procent på en treårsperiod.

Rederier som berörs av konflikten

  • Strömma Turism och Sjöfart (bland annat Delfinbåtar)
  • Utö rederi AB, (Mysing)
  • Blidösundsbolaget (Djurgårdsfärjorna)
  • Stockholm Sjötrafik AB (Söderarm)
  • Tema Shipping/Tema skärgården (Cinderella 1 och Askungen)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".