Låst läge i vårdkonflikten

Medlingssamtalen på måndagen ledde inte till någon ljusning, och på tisdagsmorgonen går strejken in i en ny fas i Stockholms län. Bland annat stänger akuten på S:t Görans sjukhus i en hel vecka.  

Det är nu den fjärde veckan som sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker i Stockholms län strejkar för högre lön.

Hittills har samtliga sjukhus i länet påverkats på ett eller annat sätt.

Nu går alltså Vårdförbundets tredje konfliktvarsel igång - och från och med tisdagen kommer det framför allt att märkas på akutmottagningen på S:t Göran, där samtliga sjuksköterskor kommer att strejka i en vecka.

Patienter hänvisas under tiden till andra akutmottagningar.

För Karolinska Universitetssjukhuset är konflikten numera i stort sett över - det är sedan i lördags i praktiken bara Dopinglaboratoriet i Huddinge som är uttaget i strejk.

På Södersjukhuset däremot stänger en medicinavdelning på tisdagen – avdelning 27 – och sedan nästa, vecka den 20 maj, är det dags för akutvårdsavdelningen på Södersjukhuset att stänga i en vecka.

Det tredje sjukhus som påverkas från tisdagsmorgonen är Danderyd där bland annat en medicinavdelning stänger.

Enligt Vårdförbundet är det här åtgärder som omfattar ungefär 140 av förbundets medlemmar.

Egentligen skulle ytterligare runt 70 medlemmar ha börjat strejka på tisdagen, men de åtgärderna, som skulle ha berört fem geriatriska vårdavdelningar i Stockholm, har av formella skäl skjutits upp en vecka.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se