Norrtälje

Kommundirektören får gå

Den senaste tidens turbulens i Norrtälje bland höga chefer i kommunen fick på tisdagen till resultat att kommunens topptjänsteman, kommundirektören Lilian Eriksson, blev uppsagd med omedelbar verkan.

I vintras sade socialchefen upp sig, och nyligen lämnade utbildningschefen in sin avskedsansökan.

Centerpartisten Berit Jansson är ledamot i kommunstyrelsen, och hon säger att beslutet togs för att förhindra fler avhopp.

– Vi måste göra något drastiskt, och med anledning av detta har folkpartiet, centern och kristdemokraterna, tillsammans med socialdemokraterna, valt att säga upp vår kommundirektör idag, med omedelbar verkan.

– Detta deltar inte moderaterna i, men det finns för den skull ingen schism i den borgerliga alliansen, utan vi har kommit till den konsensuspunkten att vi är oeniga i ett personalärende, men det är ingen politisk spricka i majoriteten.

Det har även i den här turbulensen riktats kritik mot kommunalrådet, moderaten Kjell Jansson, hur kommenterar du det?

– Vi har valt att inte kommentera det i den politiska delen, och vi har valt att ta det mera ur att vi ser personalärendet för sig och politiken för sig.

Har det här skadat förtroendet hos allmänheten?

– Det vågar jag inte svara på i dagsläget. Jag vill bara att det ska bli arbetsro i förvaltningarna, vilket vi har sett att det inte har varit tidigare, på det sätt som vi skulle vilja ha det.

När drar processen igång med att rekrytera en ny kommundirektör?

– Det är för tidigt att yttra idag.

Men alliansen består alltså i Norrtälje?

– Ja, det gör den.

Johan Westerberg
johan.westerberg@sr.se