Snopet för Djurgårdsresenärer

Flera av de båtar som körs av entreprenörer för Waxholmsbolagets, däribland Djurgårdsfärjorna, liksom Delfinbåtarna i Stockholm låg på tisdagen stilla till följd av strejk. Det är Fartygsbefälsföreningen SFBF som strejkar för högre löner.

Och det var många resenärer som överraskades av den inställda trafiken - till exempel en mormor på väg till Skansen med sina två barnbarn:

– Jag hade sett att det skulle vara strejk, men jag visste inte att det skulle vara idag. Men jag åker buss i stället.

Har informationen fungerat som den borde, tycker du?

– Det vet jag inte. Jag i sådana fall läst tidningen lite dåligt.

Informationen kunde alltså ha varit bättre kring den konflikt som bröt ut vid midnatt, det menar flera drabbade resenärer Radio Stockholm pratade med på tisdagsförmiddagen.

I Stockholm är det framförallt turisttrafiken som påverkas.

Djurgårdsfärjorna, Delfinbåtarna och flera av de entreprenörer som kör för Waxholmsbolaget. Just nu handlar det om fartygen Cinderella, Söderarm, Sjögull , Mysing och Askungen.

Fartygsbefälen strejkar för högre lön och bättre arbetsvillkor.

Arbetsgivarna hävdar att villkoren redan idag är mer än bra. Det beror, enligt facket- på lagstiftning och internationella regler, snarare än bra avtal.

Det striden står kring äri första hand lönen.

Vad tjänar då en befälhavare på ett fartyg i kusttrafik ?

Det beror på vem man frågar. Enligt arbetsgivarsidan rör det sig om i genomsnitt 30 000 kronor i månaden, medan facket SFBF hävdar att det snarare handlar om runt 25 000 kronor, eftersom mycket av det arbete som utförs är säsongs- och charterarbete, vilket ofta är sämre betalt.

Till det kommer, enligt facket, att det är samma lön oavsett om det är arbete på lördagar eller jul och nyår.

Just nu står parterna långt ifrån varandra, och enligt fackets ombudsman Hans Dieter Grahl är inga nya samtal änsålänge inplanerade.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se