STOCKHOLMS LÄN

Nya mätare för tusentals diabetiker

Närmare 20000 diabetiker i Stockholms län tvingas den närmaste tiden byta ut sina blodsockermätare. För att spara pengar har Landstinget gjort en ny upphandling som medfört att flera av de mest populära modellerna tagits bort ur sortimentet.

Det här upprör många diabetiker Radio Stockholm talat med, som är mycket nöjda med de mätare de har idag. Framförallt är många oroliga för att om de tvingas byta till en mätare som är mindre smidig och lättskött kan det innebära större risk att de inte mäter sin blodsockerhalt så ofta som det behövs.

Det är nämligen genom att själv mäta sin blodsockerhalt som de flesta diabetiker idag kan leva ett ganska normalt liv. Alla diabetespatienter i Stockholms län kan kostnadsfritt få en blodsockermätare från landstinget.

Den nya upphandlingen handlar dels om själva mätaren - men i än högre grad kanske om de små teststickor som hör till apparaten - och alla fabrikat har naturligvis olika stickor.

- Att byta mätare är alltid lite ovant - och innebär det dessutom ökad risk för slarv kan det vara direkt farligt , eftersom det innebär större risk för följdsjukdomar på sikt, säger Svante Norgren, chef för barnmedicindivisionen på Karolinska Universitetssjukhuset.