Bullerdämpande asfalt håller kortare tid

Den bullerdämpande beläggning, i form av så kallad tyst asfalt, som finns på försök på en del av E4/E20 vid Hallunda håller inte lika länge som man tidigare har trott.

– Vi har inte den hållbarhet som vi trodde att vi skulle få på vägen, utan vi kommer att få åtgärda delar av ytan under sommaren här, säger Stefan Petterson, projektansvarig vid Vägverket region Stockholm.

Vad innebär det att beständigheten inte är som beräknat?

– Inför försöket trodde vi att livslängden skulle vara sex år. Vi tänkte att det skulle vara precis som en traditionell beläggning. Erfarenheterna visar att det är en beständighet på kanske bara 70 procent av en traditionell beläggning.

– I det här fallet är det en förkortning på två år. Vi lägger om delar två säsonger tidigare.

Sedan 2004
Försöket med bullerdämpande beläggning har pågått sedan slutet av år 2004 på den 1 200 meter långa sträckan vid Hallunda i Botkyrka och bullerdämpningen som är till för de omkringboende har legat kring 9 decibel hela tiden.

Eftersom det är ett försök, kommer entreprenören att ta de merkostnader som underhållet i Hallunda nu innebär när livslängden inte är lika lång som förväntat.

Viktig avvägning
Enligt Stefan Petterson kan tyst asfalt ändå samhällsekonomiskt vara ett bra alternativ till andra bullerdämpande åtgärder, såsom fönsterbyten och bullerplank, men även om det fungerat vid Hallunda måste man tänka på var man väljer att lägga det framöver.

– Man måste välja utifrån nyttan. Man ska inte tänka sig att man ska ha bullerdämpande beläggning överlag. Man ska också vara medveten om att man kommer att få gå ut och åtgärda de här vägarna oftare.

Johan Westerberg
johan.westerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista