Stockholms län

Vårdkonflikten berör äldrevården

På tisdagen kommer vårdkonflikten att utvidgas till äldrevården, alltså geriatriken - på flera platser i länet. Fem geriatriska avdelningar stänger, bland annat på  Dalens sjukhus som stänger två avdelningar.

Två av totalt nio avdelningar på Dalens sjukhus stänger på tisdag morgon. Det blir den praktiska effekten av att sjuksköterskorna tas ut i konflikt.

Avdelningarna rymmer i normala fall totalt 48 patienter, som nu måste placeras på annat håll, i första hand på andra avdelningar på sjukhuset.

- Det här fungerar  förhoppningsvis veckan ut, hur det blir sen är det ingen som vet säger  verksamhetschefen Rolf Lamborn.

Detsamma gäller Jakobsbergs sjukhus, Sabbatsberg och Södertälje sjukhus, som från och med tisdagen dras in i vårdkonflikten. Ledningen på Dalen står i daglig kontakt med övriga geriatriska kliniker i länet - det finns än så länge en viss reserv i form av tomma platser på Handens sjukhus.

- Men åldringar i geriatriken är en känslig patientgrupp, säger Rolf Lamborn som är förvånad över att anställda vid Dalens sjukhus hör till de som ska strejka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista