Ubåt var en taxibåt

Ljudet från misstänkta spionubåtar i Stockholms skärgård som det har spekulerats kring i över 25 år kom troligen från taxibåten Amalia.

Det hävdar nu forskningsinstitutet FOI i en ny rapport.

Undervattensingenjör Erland Sangfelt berättar om vad som avslöjade taxibåten. 

- Hon var där den dagen på eftermiddagen söder om mälsten. Vi har spelat in ljudet från henne när hon tuffat och gått förbi en hydrofon och vi har då hört att hon kan låta precis likadant.

Grundstötningen av en sovjetisk ubåt 1981 och misstänkta ljudobservationer i Stockholms skärgård blev startskottet för en ubåtsjakt som varade under hela 80 talet.

Området kring Hårsfjärden spärrades av och försvaret fällde sjunkbomber och minor för att tvinga upp misstänkta undervattensfarkoster.

Ubåtsjakten har också fått storpolitiska konsekvenser. Regeringen Palme lämnade 1983 in en formell protest till sovjetunionen som hela tiden har varit huvudmisstänkt i affären.

Men under lång tid har det också spekulerats i alternativa källor till de ljudinspelningar som har gjorts. Minkar, sillstim och helikoptrar har pekats ut.  

Och nu hävdar  alltså försvaret att ljudet kommer från taxibåten Amalias propeller som har en skada som gör ljudet lätt att identifiera. 

Men att kolla vilka civila fartyg som har varit i trafik i området verkar ganska grundläggande. Varför har det inte gjorts tidigare?

-naturligtvis är det någonting som borde ha gjorts. Och jag trodde att det var gjort men man hade bestämt sig för att vattenytan var fri.

Vad kommer att hända nu?

- Det har lagts så mycket pengar på det här och att lägga mer pengar på det, jag tycker nog inte att det är värt det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista