STOCKHOLM

Kylan ger lite frukt och bär i år

Frukt- och bärskörden blir förmodligen liten i år efter förra veckans kalla väder i länet. Först var det varmt så att träden och buskarna började blomma, men när det var dags för insekterna att pollinera blommorna blev det för kallt. 

- Detta skedde just under äppelblomningen, och det är tråkigt för då var det väldigt få insekter som var aktiva, säger Åke Kestner, trädgårdsmästare och biodlare på Bergianska trädgården i Stockholm.

Vad innebär det?

- Det innebär att vi får dålig fruktsättning och dålig pollenering av träden, och risken är att det blir ganska dåligt med äpplen, säger Åke Kestner.

Även päronen som blommade samtidigt, drabbades. Körsbären däremot - hade redan blommat innan kylan kom. För bären räcker det till viss del att vinden sprider pollen, men äppel- och päronträden behöver insekterna. Bin, som är de mest effektiva pollinerarna, vill helst ha 15 grader för att jobba. Det var det inte förra veckan.

- De har suttit inne och huttrat, men nu är det fullt drag igen och det är härligt att se, säger Åke Kestner.

Några av äppelträden i Bergianska trädgården blommar fortfarande, och nu när solen gör dagarna lite varmare igen  är det full aktivitet där. Det är fascinerande att se hur bin jobbar. En del samlar nektar till kupan, medan andra samlar pollen för att mata larverna med. Det är just de bina som samlar pollen som samtidigt pollinerar blommorna.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjöqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".