Skarpängsskolan på tur att säljas

Täby kommun ska denna vecka besluta om Skarpängsskolan ska säljas till personalen och bli friskola.  Sveriges Kommuner och Landsting anser att kommunen måste ta hänsyn till marknadsvärdet och välja den köpare som ger mest pengar.

På torsdag ska Täby kommun besluta om Skarpängsskolan ska avknoppas och säljas till skolans personal. Kommunen vill sälja skolan utan att blanda in andra spekulanter.

För ett år sedan sålde Täby kommun Tibble gymnasium, vilket väckte skarp kritik eftersom andra anbud inte togs in där kommunen hade kunnat sälja till högstbjudande. I stället fick skolans rektor och lärare ta över verksamheten.

Sedan dess har Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, gjort en utredning om vad som bör gälla när skolor avknoppas. Där framgår bland annat att kommunen ska ta hänsyn till skolans marknadsvärde och göra en upphandling så att det ekonomiskt mest förmånliga budet ska kunna väljas.

- Det viktiga är att man försöker konstatera vad som är rätt pris på den här verksamheten. För att det inte ska bli fråga om gynnande av någon enskild i kommunalrättslig bemärkelse så måste man ta ett marknadspris, säger Hans Ekman är chefsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting.

- Anser man att kommunen har överlåtit verksamhet för billigt och inte tagit rätt pris så är det troligt att någon kommer att överklaga, säger chefsjurist Hans Ekman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista