Stridsbåten på vilken den dödade värnpliktige blev skjuten. Foto: Scanpix.
Haninge

"Stridsbåten var inne i en riskzon"

Den 19-årige värnpliktige som sköts till döds på Utö i Stockholms södra skärgård befann sig inte på den stridsbåt som tidigare gett sig ut för att avvisa en segelbåt, utan på en helt annan stridsbåt som av någon anledning kört in i ett riskområde.

– Den avvisade båten har ingenting med olyckan att göra. Det är en helt separat händelse, säger amfibieregementets informatör Kristina Swaan.

Det var klockan 15:15 på tisdagen som 19-åringen blev skjuten i magen ombord på en stridsbåt under en övning som gick ut på att beskjuta mål på land.

Under övningen ryckte en stridsbåt ut för att avvisa en segelbåt som kommit för nära det riskområde som upprättats runt skjutövningen. Tidigare har man trott att dödsskjutningen skulle vara kopplad till denna händelse.

Efter förhör med de inblandade har det dock kommit fram att den 19-årige värnpliktige befann sig ombord på en helt annan stridsbåt som av någon anledning kört in i det riskområde där stridsbåtarna normalt inte ska befinna sig under övningarna.

– Det ska båtar aldrig göra. Det är därför vi har riskområden, just för att de som ligger i land eller skjuter från båt säkert ska kunna skjuta i den riktningen, säger Kristina Swaan.

Kristina Swaan säger frågan om varför den befann sig där den gjorde nu ska utredas, samt om det var något särskilt med skjutställningen där den värnpliktige låg.

Hur kommer det sig att man måste använda skarp ammunition i de här övningarna? 

– Vår uppgift är ju att lösa uppgifter både nationell men särskillt internationellt. Har man inte övat i skarpa situationer med skarp ammunition är det svårt att lösa skarpa uppgifter, som till exempel i Tchad. Det ökar ju förståelsen och hanteringen av vapnen, säger Kristina Swaan.

Händelsen utreds nu av både polisen och Statens haverikommission.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".