Värmdö

Dålig arbetsmiljö för golfbanearbetare

Arbetsmiljön på delar av Wermdö Golf & Country Club är så dålig att Arbetsmiljöverket hotar med böter på två miljoner om inte bristerna åtgärdas.

Företaget får dock längre tid på sig än det var tänkt från början.

Nu ska allt vara klart våren 2011. 

Redan hösten 2006, alltså för ett och ett halvt år sedan, gjorde Arbetsmiljöverket sin första inspektion på Wermdö Golf.

En rad brister upptäcktes: Bland mycket annat var det alldeles för lågt i tak och trångt i verkstaden där man mekade med maskinerna som används för att underhålla golfbanan, så trångt att det inte går att jobba upprätt, enligt Arbetsmiljöverket.

Det var också trångt och illa genomtänkt till exempel i de anställdas omklädnings-, dusch- , och lunchrum.

Företaget lovade i ett brev för ett år sedan att man börjat åtgärda bristerna.

Men när Arbetsmiljöinspektörerna för en knapp månad sedan inpekterade lokalerna fanns de allra flesta brister kvar.

Orsaken till det var, enligt ledningen för Wermdö Golf, att det saknats pengar efter en större utbyggnad av anläggningen, och att det dessutom inte skulle vara möjligt att bli klar med ombyggnationerna till den 1 mars nästa år, som Arbetsmiljöverket krävt.

Nu går verket med på att sträcka ut tiden i ytterligare två år, till 1 mars 2011, men samtidigt hotar man Wermdö Golf med kraftiga böter på två miljoner kronor, om inte bristerna är avhjälpta då.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista