Stockholm

Kryssare förorenar mer än andra fartyg

Stockholm är en populär destination för kryssningsfartyg, och varje år besöks staden av fler och fler kryssningspassagerare. Men kryssningsfartygen släpper ofta ut mer föroreningar än andra fartyg som trafikerar Stockholms vatten.

Christina Mattsson, som bor på Fjällgatan på Södermalm, tycker att hon märker av avgaserna från de kryssningsfartyg som lägger till vid Stadsgården.

- I slutet av sommaren är alla bladen alldeles svartkladdiga. Och det är ett tydligt tecken.

Antalet kryssningsfartyg som kommer till Stockholm har de senaste elva åren ökat med 350 procent.

Kryssningsfartygen har ofta en hög svavelhalt i bränslet. Svavlet påverkar naturen eftersom det ökar försurning av skogar och sjöar. En hög svavelhalt ger också utsläpp av partikar med giftiga ämnen.

Maxgränsen för fartyg som kommer hit är 1,5 procent.

Många fartyg som kör i Stockholms vatten ofta, till exempel linjefartyg såsom Finlandsfärjor, har ändå bara 0,5 procent svavel i bränslet.

Men kryssningsfartygen har alltså ofta mer.

Per Andersson, som arbetar på Klimatavdelningen på Naturvårdsverket, tycker inte att dagens maxgräns är tillräcklig:

- Nej, det är inte tillräckligt. Det behövs betydligt större minskningar. Och det kommer att komma också enligt ett preliminärt beslut utan FN:s sjöfartsorganisationer.

Men än är det alltså 1,5 procent som gäller.

För att minska svavlet i bränslet ger Sjöfartsverket rabatter till dem som har max 0,5 procent svavel. Men många kryssningsfartyg ligger ändå på 1,5 procent och den gräns som finns för fartyg är betydligt högre satt än för andra fordon, säger Per Andersson:

- Det är ändå 1 000 gånger högre svavelhalt än den svavelhalt som är i bränsle för lastbilar, säger han.

Reporter Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".