Haninge

Två åtalas efter dubbelrån

Två män i 30-årsåldern åtalades på torsdagen misstänkta för dubbelrånet i Västerhaninge i januari i år.

Enligt åklagare Nils Lundberg är bevisen många.

– I normala fall brukar man ha något fingeravtryck eller något DNA-spår, möjligen, men här finns det ganska mycket som man kan åberopa i rätten.

– Man hamnade uppenbarligen i  tidsnöd eller någon paniksituation och övergav väskan, som innehöll inte bara större delen av bytet, utan även all rånarutrustning, så man hann inte sanera eller sopa igen spåren efter sig, säger Nils Lundberg.

Sprängde ett skåp
Det var på morgonen den 18 januari som två maskerade och beväpnade män gick till attack mot två banker i Västerhaninge centrum, samtidigt som en tredje höll vakt utanför. Vid rånet av Swedbank sprängde rånarna upp ett skåp i bankvalvet och stal 900 000 kronor.

Vid rånet mot Handelsbanken kom rånarna inte över några pengar, eftersom ingen i personalen hade nycklar till bankvalvet.

Skott avlossades
Rånarna hotade personalen med skarpladdade automatkarbiner och den som stod vakt utanför avlossade också ett skott.

Senare hittades flyktbilen, skjutvapen, sprängämnen, rånarluvor och det mesta av bytet.

Männen åtalas också för ett rån mot en bank i Ockelbo i februari i år och är tidigare dömda för medverkan till rån. Den tredje personen är på fri fot. Männen nekar till brott.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".