TÄBY

Täby avbryter avknoppning

Moderaterna i Täby kommun beslöt i morse att avbryta dom långtgående planerna på att avknoppa Skarpängsskolan till skolans personal.

Leif Gripestam, ordförande i Kommunstyrelsen, förklarar beslutet:

- Det juridiska läget är så oklart att det går inte att genomföra det i den här situationen.

Hur kommer det sig att ni tog ett så snabbt beslut?

- Det kommer till ett läge att man tar ett beslut och innan dess håller man förstås alla vägar öppna.

Det är framför allt Folkpartiet i Täby som vänt sig mot planerna på att sälja Skarpängsskolan till en specifik köpare, i stället för att följa de direktiv som Sveriges Kommuner och Landsting lagt fram, nämligen att göra en upphandling och på så sätt få ut högsta möjliga pris.

Skolans rektor Hans Nilsson, menar att det negativa beslutet trots allt är bra:

- I det läge som är med oklarheter kring  det rättsliga läget så skulle ett beslut om en sån här verksamhetsövergång göra att vi hamnar i ett betydligt större problem rent juridiskt och psykologiskt gentemot föräldrar, elever och lärare. Så det är helt rätt beslut i det läge som är.

Hans Nilsson hoppas nu på att de juridiska omständigheterna utreds och understryker att intresse kvarstår för att driva skolan i privat regi.

Enligt Kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam, kommer moderaterna att fortsätta utreda om det är rättsligt möjligt att avknoppa Skarpängsskolan till befintlig personal:

- Det har aldrig varit aktuellt att sälja skolor till stora utbildningsföretag. Vi jobbar med avknoppning och det har varit framgångsrikt i 15 år. Men går det inte att avknoppa skolan till de som har visat intresse och som alla tycker är en bra idé, då är den förstås kvar i kommunal regi.

Cathrin Reth

cathrin.reth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista