Stockholm

Bökigt i Söderledstunneln i sommar

Den stora renoveringen av Centralbron och Söderledstunneln i Stockholm fortsätter i juni. Trafikkontoret lägger ner över 1,2 miljarder på att renovera vägen, och arbetet kommer att pågå fram till mitten av september.

– Tunneln kommer att bli väldigt mycket ljusare och trevligare att åka i framöver. Luften i tunneln kommer att bli bättre, och inte minst brandskyddet kommer att vara bättre, säger Torgny Hjorth, som är projektledare.

Varje dygn genar 80 000 fordon nere i urberget under Södermalm. Tunnlarna, som har 25 år på nacken, har blivit slitna. Jätterenoveringen, som också omfattar Central- och Tegelbacksbroarna, började sommaren 2007 och fortsätter i sommar och nästa sommar.

Stockholms trafikanter får räkna med en hel del störningar under sommaren. Den mest påtagliga förändringen blir att all trafik koncentreras till den ena tunneln.

Sven Landin från Segeltorp bekymras inte över att det kan blir lite köer, han välkomnar renoveringen.

– Den är ju rätt gammal nu. Vi kör rätt ofta där när vi ska in till stan, så jag tror det behövs.

För de som ska lämna Södermalms centrala delar under vägarbetet gäller det att tänka till och ta andra vägar - endast en påfart kommer vara öppen och det är den norrut vid Södermälarstrand.

Det här tror många trafikanter kommer bli problematiskt

– Bara en - det är ju katastrof, det är inte bra, säger Mackadam Mohammed på Södermalm.

– Det kommer inte att bli så kul, men det kommer att bli trevligt sedan, så jag kommer nog att stå ut, säger Emma Andersson, som bor vid Fridhemsplan.

– Hav tålamod och se fram emot en höst  med en jättefin tunnel att åka i, säger Torgny Hjorth.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista