Polisen JO-anmäld för åsiktsregistrering

Facket vid länskriminalpolisen i Stockholm anklagar ledningen för att registrera personalens politiska åsikter.

Nu JO-anmäls polisledningen.

Det är anställda vid länskriminalens utredningsrotel som anmält sina chefer till justitieombudsmannen JO. De anklagar flera chefer för att bland annat registrera personalens utseende, sjukdomar, kläder och politiska åsikter. Det ska ha pågått sedan 1995 och det samlade materialet ska enligt anmälan finnas i ett kassaskåp hos kriminalkommissarie Nils-Bonny Fellqvist i polishuset på Kungsholmen.

Men Nils-Bonny Fellqvist säger till Radio Stockholm att det inte finns någon registrering eller kassaskåp med uppgifter som facket hävdar.

Radio Stockholm har inte fått tag på någon av anmälarna men fackets ordförande vid utredningsroteln Lars Sjöblom säger i en kommentar till TT att facket har framfört klagomål på arbetsmiljön under många år utan att få något gehör, att cheferna bryter mot lagen och att de saknar kompetens.

Att registrera någons politiska åsikter är ett brott mot grundlagen. Därför blir det JO:s sak att utreda ärendet där ord står mot ord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".