Landstingsbråk om nya Karolinska

Oppositionen i Landstinget anklagar majoriteten för att ha svikit överenskommelsen om hur bygget ska betalas.

Alliansen i Landstinget har kommit överens om en så kallad OPS-lösning för bygget av nya Karolinska sjukhuset i Solna. OPS står för offentlig privat samverkan. Det betyder att en privat aktör bygger och driver sjukhuset. Samtidigt hyr landstinget in sig i lokalerna och står för alla inventarier.

Efter mellan 30 och 40 år tar landstinget över lokalerna.

Enligt alliansen garanterar OPS-lösningen att sjukhuset blir klart i tid och att bygget inte blir dyrare än vad som är beräknat, enligt kalkylen drygt 14 miljarder kronor.

Oppositionen i landstinget är dock upprörd eftersom partierna tycker att ett landstingsägt sjukhus är det bästa.

Investeringen i nya Karolinska är enligt vänsterpartiets Birgitta Sevefjord den kanske största och mest strategiskt viktiga investeringen landstinget gör under hela 2000-talet. Därför tycker oppositionen att det är tanklöst att lägga det i det privatas händer och därigenom avsäga sig makten över sjukhusets utveckling.

Dessutom menar oppositionen att en annan OPS-lösning, Arlandabanan, inte blivit så bra och att den gjort det dyrt för medborgarna.

Alliansen tycker inte att Arlandabanan kan jämföras med bygget av Karolinska. När det gäller Arlandabanan överlät staten helheten, även prissättningen, till den privata aktören säger kristdemokraten Stig Nyman.

När det gäller Karolinska har landstinget själv ansvar för själva driften av sjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista