Stockholm

Skyltar ska skapa trygghet för cyklister

För att minska antalet cykelolyckor i Stockholm ska Trafikkontoret sätta upp skyltar vid in- och utfarter som ska göra bilisterna extra uppmärksamma på att de har väjningsplikt för cyklister när de korsar cykelbanor. Det ska också byggas fler såkallade cykelboxar, där cyklarna vid trafikljus kan invänta grön signal framför bilarna. 

- Det funkar jätte bra. Speciellt med cykelbanorna tycker jag. Jag var lite rädd att trafiken skulle vara jobbig, men jag tycker att det går jätte smidigt, och så går det väldigt fort, säger Johanna Toivola, som cyklar dagligen i stan på de blå lånecyklarna.

De senaste tio åren har minst 38 personer dött och 70 personer i snitt per år har skadats svårt i cykelolyckor i Stockholms län.

De såkallade cykelboxarna finns vid trafiksignaler. Stoppstrecket för bilarna har flyttats bak. Framför bilarnas stoppstreck är en stor cykel målad på asfalten. Där är det meningen att cyklisterna ska invänta grön signal. Där framför bilarna är cyklisterna väl synliga för bilisterna.

Än så länge finns drygt 300 sådana i city. Nu ska det bli fler i city och även i ytterstaden. Dessutom ska Trafikkontoret sätta upp skyltar vid in- och utfarter för att påminna bilisterna om väjningsplikt för cyklister när bilisterna korsar cykelbanor.

Jesper Taube som bor på Kungsholmen och cyklar mycket i innerstaden, tycker att bilister som kommer i motsatt riktning och svänger vänster i en korsning kan vara ouppmärksamma på cyklister. Det gäller att vara vaksam som cyklist tycker han:

- De största farorna är att många bilister inte riktigt tänker sig för och ser sig för innan de svänger ut från parkeringar eller ska svänga vänster i någon korsning eller inte riktigt vet vart de ska. Eller bara dörrar som flyger upp mitt ut i gatan också.

Johanna Toivola tycker cykelboxarna fungerar jätte bra:

- Dels så kan vi som cyklar komma fram lite när det är kö. Sedan så tycker jag att bilarna stannar ju väldigt bra så att vi får utrymme framför. Det känns lite tryggare på något sätt ändå, för då ser ju de oss, säger Johanna Toivola.

Reporter Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista