STOCKHOLM

Protester mot fartygscenter i Tullhuset

Boende och företagare på Fjällgatan på Södermalm protesterar mot att Stockholms hamnar vill bygga ett kryssningscenter i Tullhuset på Stadsgården. Kryssningscentret kommer medföra mer fartygstrafik och avgaser befarar de. Därför har planerna överklagats till Länsrätten.

Stockholms hamnar har dels ansökt om bygglov för det planerade ABBA-muséet som kommer ligga i Stora tullhuset och dels för ett kryssningscenter. ABBA-muséet har de boende inget emot, men kryssningscentret är inte lika populärt.

Stockholms hamnars planer är nu överklagade och ligger hos Länsrätten. Om kryssningstrafiken, som drivs av miljöovänligare bränsle än linjefarytgen, utökas borde en ny detaljplan för området göras menar de boende.

Kjell Karlsson, infrastrukturchef för Stockholms hamnar, menar att kryssningscentret i sig inte kommer medföra fler kryssningsfartyg. Några garantier för att det inte blir fler i framtiden vill han dock inte ge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista