Fastställd dom efter stridsbåtsolyckan

Svea Hovrätt fastställde på tisdagen tingsrättens dom efter olyckan med två stridsbåtar i Stockholms skärgård år 2004.

Vid olyckan dödades två värnpliktiga när båtarna kolliderade vid Sollenkroka. Föraren av den ena båten dömdes i tingsrätten för vållande till annans död och vårdslöshet i sjötrafik, straffet blev villkorlig dom och dagsböter. En tidigare regementschef friades i tingsrätten från anklagelser om arbetsmiljöbrott och även det beslutet ligger fast.

Åklagaren hade överklagat tingsrättens frikännande dom för den förre regementschefen och krävde att han skulle dömas för arbetsmiljöbrott och som delansvarig för olyckan. Båtföraren i sin tur var missnöjd med att tingsrätten fällde honom för att ha orsakat de två värnpliktigas död och krävde att bli frikänd.

Hovrätten anser i likhet med tingsrätten att 24-åringen av oaktsamhet orsakat soldaternas död. När det gäller åtalet mot 49-åringen säger hovrätten att det inte är styrkt att han gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott.

Enligt hovrätten har åklagaren inte kunnat bevisa att den förre regementschefen av oaktsamhet inte följt arbetsmiljölagen för att förhindra olyckan.

Olyckan hände i juni 2004 när flera stridsbåtar i en kolonn var på väg hem till hemmabasen i Vaxholm efter en veckolång övning. När den första båten saktade ner i höjd med Sollenkroka körde den bakomvarande båten in i aktern där två soldater stod på däck. Båda dödades vid krocken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista