Landstinget öppnar för privat vård

Nu ska alla sjukhus Stockholms län öppnas för patienter med egen sjukförsäkring. De ska behandlas av privata vårdbolag som hyr lokaler som står tomma.

Men det historiska beslutet - som drivits igenom av den borgerliga alliansen i landstinget - får omedelbart hård kritik av en enig opposition.

Såväl vänsterpartiet, miljöpartiet som socialdemokraterna i landstinget är idag helt eniga i sitt fördömande av vad de kallar systemskiftet i vården. Vänsterpartiets Birgitta Sevefjord kallar det ”slutet på en epok”.

-Nu skrotas tanken på den solidariskt finansierade vården, säger hon till Radio Stockholm.

- Istället blir det med borgarnas modell möjligt för folk med pengar att köpa sig förbi vårdköerna genom privata sjukförsäkringar.

Och socialdemokraternas Ingela Nylund Watz är lika arg.

- Det den borgerliga alliansen väljer att kalla alternativ finansiering, att privata sjukförsäkringar ska kunna betala för vård vid länets sjukhus - är inget annat än ett gigantiskt löftesbrott, säger hon.

Moderata finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd håller inte med.

- Om sjukhusen hyr ut tomma lokaler är det bara ett sätt att utnyttja ledig kapacitet. Det handlar inte om att köpa sig förbi nån vårdkö eftersom vi infört formella spärrar där patienter med vårdgaranti aldrig får stå tillbaka för såna där pengarna kommer från annat håll, säger hon.

Oavsett hur det går lovar nu oppositionen att riva upp beslutet om man vinner nästa val. Återigen har alltså de styrande politikerna klubbat ett beslut som riskerar att förändras om bara några år. Det moderata finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd medger att det är lite olyckligt.

-Det bästa vore ju om alla partier vore överens om allting, men så ser det ju inte ut i verkligheten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista