Brist på kommunala sommarjobb åt ungdomar

Under tisdagen meddelade Stockholms stad att man ska ordna fram ytterligare 150 sommarjobb för ungdomar på Järvafältet för att minska risken att sysslolösa ungdomar hamnar i bråk under sommaren.

Samtidigt är det stor brist på kommunala sommarjobb i övriga delar av stan. I Farsta har 384 ungdomar sökt 62 jobb. Mats Lindqvist, ansvarig för sommarjobben i Farsta, tycker att det är tråkigt att säga nej till så många.

– De flesta får negativa svar och de kan då berätta att de är ensamstående förälder så att de skulle behöva lite extra pengar över sommaren. Eller att det vore deras barns första riktiga jobb och att det är viktigt för deras självbild och att komma in i samhället, säger Mats Lindqvist till Radio Stockholm.

Att jobba på ålderdomshem eller på dagis kan för många ungdomar vara ett alternativ till en lång sysslolös sommar.

Finansborgarrådet Sten Nordin hoppas få bukt med skadegörelsen och bråket i Rinkeby och Tensta genom att satsa sex miljoner kronor bland annat för att anställa ungdomar i kommunen.

Samtidigt är det stor brist på kommunala sommarjobb i resten av Stockholm. Hos de stadsdelsnämnder som Radio Stockholm har varit i kontakt med finns det bara jobb åt i genomsnitt var femte sökande.

Siffrorna för länet är inte heller särskilt upplyftande. Drygt femhundra av femtonhundra sökande har i genomsnitt fått jobb i de kommuner vi har varit i kontakt med.

Landstinget har 700 jobb inom sjukvården att fördela på 10 000 sökande.

Mats Lindqvist tror att sysslolösheten kan vara ett stort problem för många ungdomar:

– Ja de kan ju bli indragna i lite konstigheter eller träffa klottergäng eller sådana saker eller börja med droger. Eller också bli väldigt passiva.

Vad skulle man kunna göra åt det?

– Ordna fler sommarjobb helt enkelt. Jag tror att vi skulle kunna samarbeta mera med det lokala näringslivet, säger Mats Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".