Ekerö

Protester mot bostadsförsäljning

Planerna på att sälja de kommunala bostäderna på Ekerö stöter på motstånd. På tisdagen skulle försäljningen klubbas igenom i fullmäktige men beslutet blev uppskjutet och befolkningen mobiliserar nu för en folkomröstning.

- Vi tycker det är för djäkligt att man kör över hyresgästerna så här. Vi har inte fåttt någon förhandsinformation och nu helt plötsligt efter att man har höjt hyrorna enormt så säljer man ut. Vi har accepterat hyreshöjningar för att de ska göra förbättringar men istället säljer man, säger Ann Ljungblom som hyr en fyra av Ekerö bostäder.

Det var en stridslysten skara som hade samlats i Ekerö centrum på tisdagskvällen för att protestera mot att de styrande, den borgerliga alliansen, vill sälja kommunens omkring 850 lägenheter och radhus för minst 750 miljoner. De pengarna ska gå till att betala av kommunens skulder.

- Det är för djäkligt också att enbart hyresgästerna ska stå för kommunens ekonomi. Det här är en fråga för hela kommunen inte bara för dem som hyr. Så kan man inte lösa en ekonomisk fråga, anser Ann Ljungblom.

Hyresgästföreningen har nu startat en namninsamling för att kräva en folkomröstning i frågan. På torsdagskvällen diskuterades försäljningen livligt av kommunfullmäktige. Beslutet blev uppskjutet eftersom oppositionen krävde en så kallad minoritetsåterremiss för att få en analys av konsekvenserna..

- Den här frågan har flyktigt passerat det demokratiska systemet på tre veckor, och det finns ingen konsekvensbeskrivning över vad det här kan få för följder för Ekeröborna och det är djupt odemokratiskt, säger Ulrik Andersen, oppositionsråd (s).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista