SÖDERTÄLJE

Världspress ställde frågor om flyktingar

Stora delar av världspressen, som kommit till Stockholm för Irakkonferansen, besökte i dag Södertälje. Detta för att belysa den uppmärksammade flyktingfrågan i Södertälje efter krigsutbrottet i Irak.

Eftersom många irakiska flyktingar hamnat i just Södertälje har trycket på kommunen blivit så stort på kommunen att det har blivit svårt att ordna jobb och bostad åt alla flyktingar, enligt kommunledningen.

Till stadshuset på Järnagatan kom ett 30-tal journalister från tidningar, radio och TV i såväl Europa som Mellanöstern.

- Sverige har tagit emot fler irakiska flyktingar än övriga Europa, vi är här för att ser hur det fungerar, och vilka problemen är, berättar den tyska TV-journalisten Sandra Ratzor.

Förutom frukt, kaffe och Södertäljekringlor bjöd det socialdemokratiska kommunalrådet Anders Lago världspressen på en färsk prognos om flyktingmottagandet som ser ut att fortsätta öka och det beroende på anhöriginvandringen.

Anne-Märta Molan på NRK var där för att göra ett reportage för de norska TV-tittarna.

- Jag tycker att det är intressant att så många irakier klumpar ihop sig på samma ställe, och att svenska myndigheter låter det ske.

- Tydligen har det skapat vissa problem som nu andra måste hjälpa Södertälje att lösa, säger Anne-Märta Molan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista