Minskat byggande oroar Länsstyrelsen

Det kan bli svårare att hitta en bostad i länet de närmaste åren. Enligt Länsstyrelsen skulle det behöva byggas nära 12 000 nya bostäder varje år, men troligen kommer bara mellan 9 000 och 10 000 bostäder att börja byggas i år och nästa år. Det visar Länsstyrelsens årliga sammanställning.

– Vi är lite oroliga nu och ser att påbörjandet av nya bostadsprojekt minskar. Det riskerar alltså att blir färre färdigställda lägenheter i Stockholm på längre sikt, samtidigt som vår befolkning ökar väldigt mycket. Då behövs det byggas ordentligt med bostäder, säger länsbostadsdirektör Maria Heymowska.

Länets befolkning ökade 31 000 personer förra året. För att svara mot den kraftiga befolkningsökningen skulle Stockholm behöva 12 000 nya bostäder varje år, men bara 9 000 eller högst 10 000 bostäder kommer att börja byggas de närmsta åren enligt Länsstyrelsens beräkningar.

Några förklaringar tror Maria Heymowska är att det är dyrt att bygga i Stockholm, markpriserna är höga och många oroas över konjukturen och räntorna.

Bristen på bostäder kommer främst att drabba unga, invandrare och personer med låg inkomst.

– Det är ett stort problem, men vi hoppas att våra politikerna kan hantera den här frågan och att branschen tar sitt ansvar så att det verkligen byggs mer, säger Maria Heymowska.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista