Nacka och Värmdö

Bussar ställdes in i morgontrafiken

Uppdaterad 15:45
Det var störningar i busstrafiken med förseningar och uteblivna turer i delar av Nacka och Värmdö under måndagsmorgonen. Enligt Swebus, som kör busstrafiken, uppstår ofta brist bland timanställda förare och då räcker de fast anställda bussförarna inte till.

– Vi har en trafikstruktur i de här områdena som ser ut så att vi har jobb på förmiddagen och vi jobb på eftermiddagen. Ingen vore lyckligare än vi om vi kunde gå upp i fler heltidsanställda, säger Lars Celsing, marknadschef för Swebus.

Vad är det som hindrar det?

– Det är egentligen ren ekonomi,  plus att jag inte tror att man ska anställa folk som sitter och inte har något att göra mitt på dagen.

Närmast kronisk
Personalbristen i bussbranschen är närmast kronisk, menar Lars Celsing, och det är enligt framåt sommaren, i semestertider, det blir extra tydligt.

I år kommer sommartidtabellen att klaras av med näd och näppe, enligt Lars Celsing, medan han redan nu är riktigt orolig för hur det ska gå nästa år, sommaren 2009.

Men förarnas fack, Kommunal, har en delvis annan bild.

Kritik mot anställningsform
Kommunal anser att problemen i morse i Nacka och Värmdö i första hand beror på att det finns så många timanställda förare, något som det fackliga ombudet Peter Boström är mycket kritisk mot:

– Det är en jättedålig form av anställning för bussförarna, naturligtvis, och den är precis lika dålig för arbetsgivaren.

– Man får stora problem, framför allt vid sjuktoppar, eller vid helger, måndagsmorgnar efter lön, där personal uteblir för att man inte har lust att arbeta den dagen, så man sätter inte upp sig. Anställningsformen är alltså dag-för-dag-anställning. Man är per definition alltså inte anställd om man inte har sagt ja till jobb, säger Peter Boström.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista