Huddinge

Åtgärder planeras för minskat buller

Huddinge kommun ska nu försöka komma till rätta med den bullriga miljön på förskolor. Nästan hälften av personalen och barnen på förskolan upplever att de störs mycket av buller. Många i personalen säger att det främst är barngruppernas storlek som är problemet i dag.

På måndagen gav förskolenämnden i Huddinge uppdraget till barn- och utbildningsförvaltningen att lösa problemet. Men det finns inga planer på att minska barngruppernas storlek, säger Anneli Glifberg, verksamhetschef på förskolan i Huddinge kommun.

– Just nu har vi inga sådana direktiv i Huddinge kommun. Vi har också stor efterfrågan på förskoleplatser vilket gör att det är svårt att i dagsläget minska barngrupperna, säger Annelie Glifberg.

Det som däremot ska göras är att ljuddämpande plattor ska sättas upp i taken på de förskolor som inte har det. Ljudmätningar ska också göras på ett tiotal förskolor. Ljuddämpande bord ska köpas in, och personal ska utbildas om vad de själva kan göra för att minska bullret.

Bakgrunden till det här är att Huddinge kommun har gjort en undersökning, som bland annat visar att nästan var femte bland förskolans barn och personal har nedsatt hörsel eller tinnitus.

Som Stockholmsnytt har berättat under tisdagen så är bullret inte bara ett problem i förskolorna, utan även i skolorna. Och i höst ska Huddinge kommun göra en undersökning bland de mest bullerutsatta lärarna, som har ämnen såsom musik- idrott och slöjd.

Jennifer Lehto går i femman på Tombergaskolan i Huddinge. Hon tycker att det kan bli lite väl bullrigt i skolan.

– Ibland kan det hända på lektionerna för att alla vill prata och sen i korridorerna, när sexorna går förbi. Ibland är det lite irriterande, säger hon.

Julia Hachichou går i samma klass som Jennifer Lehto på Tomtbergaskolan. Hon tycker att det blir särskilt bullrigt på måndagar.

– För att alla vill säga vad de har gjort på helgen och sådant, berättar hon.

              Reporter Johanna Sjöqvist johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista