STOCKHOLMS LÄN

Fler ska kunna få psykiatrisk vård

Nu planerar den borgerliga alliansen i landstinget den hittills mest omfattande upphandlingen av psykiatrisk vård i Stockholms län. Enligt folkpartiet som drivit frågan handlar det om ungefär en tiondel av all vuxen- och barnpsykiatrisk vård - och främsta syftet är att öka antalet patientbesök.

Det är ingen tvekan om att det här kommer innebära en stor omställning - att få in privata bolag som får hand om såväl psykiatrisk öppenvård för vuxna, barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvård och inte minst beroendevård - det, ska betonas-gäller bara den beroendevård som redan idag drivs av fristående vårdgivare, utanför Landstinget.

Det är folkpartiet, och i synnerhet sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg, som drivit tanken på att släppa in privata intressen i den psykiatriska vården.

Tanken är, enligt politiker och tjänstemän, att vården ska bli effektivare och framförallt att fler patienter - både barn och vuxna ska kunna få behandling. Man räknar med omkring 30 procent fler besök framförallt i länets sydöstra delar, som Haninge, Nynäshamn, Tyresö, Nacka och Värmdö.

Samtidigt skapas en ny verksamhet för unga med tvångssyndrom som ska kunna ta emot 4.000 besök varje år.

Nu återstår att se om de protester och den oro som hörts från anställda blir besannad. Som Radio Stockholm tidigare kunnat rapportera är det många som menar att valfrihet och möjlighet att kunna välja vård själv kanske inte är det som svårt psykiskt sjuka personer med tvångstankar och fobier mest behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista