STOCKHOLM

Säkrare på sjön med nytt polissamarbete

Säkrare båttrafik och bättre effektivitet. Det är förhoppningen i ett förslag om ökat samarbete mellan Sjöpolisen och Kustbevakningen. Om förslaget genomförs innebär det att Kustbevakningen själva kan utreda viss brottslighet kopplade sjötrafiken.

- Jag tror att det kommer att öka sjösäkerheten. Vi får flera fartyg och båtar ute som övervakar helt enkelt och det kan bara vara positivt, säger Kjell Larsson, regionchef för Kustbevakningens östra region.

Det är en statlig utredning som lagt förslaget om ökade befogenheter för Kustbevakningen. Från första juli i år får Kustbevakningen själva göra alkotester, men utredningen vill gå vidare med tillexempel hastighetsövervakning och fiskebrott.

Målet är en ökad säkerhet på sjön och polisen ser positiva effekter om förslaget genomförs.

- Vi behöver inte engagera flera myndigheter, så som polisen och tullen, för att lösa brott med enkel beskaffenhet. Där tror jag att det finns en stor vinst att dra, säger Björn Cevenheilm, enehetschef för Sjöpolisen i Stockholm.

Finns det någon typ av övervakning som redan nu kan förbättras genom samarbetet?

- Det man främst tänker på när det gäller våra myndigheter är ju fartbegränsningarna till sjöss och sjöfylleri, och där kan vi göra gemensamma insatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".