SVERIGE

Alkohol kan minsta risken för reumatism

Den som dricker alkohol några gånger i veckan kan minska sin risk att drabbas av ledgångsreumatism. Helnykteristen ligger däremot mer risigt till, enligt resultaten från en svensk-dansk studie gjort bland nära 2 000 reumatiker.

Enligt studien står två saker klara - rökning är starkt kopplat till risken att drabbas av reumatism, men det är också avhållsamhet från alkohol.

För den fjärdedel av testpersonerna som drack mest var risken att drabbas 40-50 procent lägre än för den halva som drack minst eller inte alls, enligt studien.

Det ska sägas att sambandet inte var överväldigande tydligt, så forskarna - ledda av Henrik Källberg vid Karolinska institutet - nöjer sig med att försiktigt konstatera i tidskriften Annals of the Rheumatic Diseases att alkohol kan ge ett skydd mot reumatoid artrit.

Åtminstone finns det inga vetenskapliga skäl att alltid hålla sig helnykter och läkare bör heller inte rekommendera sina patienter detta, skriver Källberg med kollegor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista