STOCKHOLM

Ny förening hjälper våldsutsatta kvinnor

En ideell förening för invandrarkvinnor som utsatts för sexuella övergrepp har startas i Stockholm. Där kan kvinnor berätta vad som hänt dem på sitt modersmål - kurdiska eller arabiska - och  få hjälp med kontakter med psykologer och olika myndigheter.

- Det finns så många inte kan svenska språket och som inte vågar berätta för svenskar, så det är lättare att komma till mig än att vända sig till någon annan, säger Hamdia Kadier som är intitiativtagaren till föreningen.

Föreningen heter HOPP-HAFI och Hafi står för hopp på arabiska. Föreningen vänder sig till kvinnor över 18 år och det var när Hamdia Kadier var på HOPP - riksorganisationen mot sexuella övergrepp - som hon insåg att behoven fanns.

- Då märkte jag hur mycket vi lider och att det inte finns någon som tar hand om oss.

HOPP-HAFI finns i Kista, Rinkeby och Tensta i Stockholm och än så länge är det bara Hamida Kadier som arbetar aktivt med utsatta kvinnor. Hon finns där som stöd och hjälper till med kontakter med till exempel myndigheter och psykologer. 

- Det är mycket våld i våra länder; kvinnoförtryck och diskriminering. Behovet är stort, säger hon.

Hamdia Kadier säger att många av de som söker asyl i Sverige är drabbade kvinnor. Det som återstår nu är att få pengar till en fast lokal.

- Det hade varit tryggare att ha en riktig lokal för att kunna jobba vidare med sexuella övergrepp som leder till hedersrelaterat våld, säger Hamdia Kadier.

Reporter Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista