Markbränder sätter brandförsvar på prov

Brandförsvaret bekämpade under tisdagsmorgonen en större markbrand i Charlottenberg, mellan Sigtuna och Märsta. Den senaste tidens många markbränder gör samtidigt att brandförsvaret måste lägga om resurser för att kunna  bekämpa alla brandhärdar.

Personal från fem brandstationer, cirka 25 personer, fanns på plats för att bekämpa branden i Charlottenberg.

Enligt Håkan Dahlbäck, stabschef vid Storstockholms räddningscentral är branden ganska väl avgränsad och inga hus hotas av den, men de räknar med att ha personal på plats hela förmiddagen.

Området som omfattas är cirka tvåhundra gånger hundra meter stort.

Den senaste tiden har det varit många markbränder i länet och det här har lett till att Stockholms brandförsvar tvingats styra om resurser och vid något tillfälle lånat in en extra brandbil.

– Ja, alltså det är väldigt allvarligt. Vi har oerhört torrt nu, samtidigt som vi har en kraftig blåst, så vi är oerhört belastade just nu, säger Christer Ängehov, biträdande brandchef vid Stockholms brandförsvar.

Enligt Christer Ängehov har den starka solen i kombination med den kraftiga blåsten gjort att det blivit ännu torrare, och lett till att både brandfaran och spridningsrisken ökat betydligt.

Det råder totalt eldningsförbud i länet, men enligt Christer Ängehov verkar det vara många som inte följer det, eftersom brandförsvaret hittat både kvarglömda lägereldar och engångsgrillar när de bekämpat markbränder.

Johan Westerberg
johan.westerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista