Järfälla

Motstånd mot religiös friskola

Det religiösa samfundet Plymouthbröderna vill starta en friskola i Järfälla. Men planerna stöter på motstånd. Kritikerna anser att Plymouthbröderna tar avstånd från delar av samhället och att det finns risk för att bara barn till medlemmar kommer att gå i skolan.

– Det är en sekt, och det utmärkande för den sekten är att de vill dra sig undan från världen, säger en av kritikerna, Bo Winander, folkpartistisk ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Järfälla.

– I praktiken  menar vi att den här skolan, som är tänkt för bara 40 elever från förskola till årskurs niio, blir en skola för barnen till de här sektmedlemmarna.

Uppfyller läroplanen
Men företrädare för Plymouthbröderna menar att det är en allmän friskola som uppfyller läroplanen. Samfundet vill inte medverka i radio, men enligt Jan Rosdal, som företräder Laboraskolan, vill Plymouthbröderna ha en skola med en bättre miljö för deras barn.

Plymouthbröderna har sedan tidigare en skola i Långaryd på gränsen mellan Halland och Småland.

Skolverket gav godkänt
Skolverket var i första skede tveksamt till den etableringen, men godkände sedan skolan.

– Det är en svår fråga att göra de här bedömningarna. Om det är så att det är en huvudman som bekänner sig till en åsikt som inte är ritkigt förenlig med läroplanens värdegrund, då ställer det extra stora krav på vår prövning, att man kommer att leva upp till läroplanen, säger Ingegärd Hilborn, chefsjurist på Skolverket. 

Tidigast nästa höst
Tidigast hösten 2009 kan Laboraskolan starta en verksamhet i Järfälla. Och om den kommer igång så ser politikerna i Järfälla en risk för att barnen isoleras från det övriga samhället.

– Det här är ju barn som lever i familjer som lever ett mycket speciellt liv, där de drar sig undan från den vanliga världen, så att säga.

– Vi vill att de här barnen ska gå i helt vanliga skolor, möta andra barn med olika bakgrunder, olika åsikter om hur världen ska vara. Då blir de väl skickade att senare i livet göra sina livsval, säger Bo Winander.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista