STOCKHOLM

Kvinnor oroas för att utsättas för brott

Nästan hälften av alla kvinnor mellan 18 och 24 år i Stockholm är rädda att utsättas för våldtäkt. Det visar en stor trygghetsenkät från Stockholms stad som presenterades på torsdagen.

Kvinnor är i betydligt högre utsträckning än män oroliga för att utsättas för någon typ av brott än män, och hela 43 procent bland kvinnor mellan 18 och 24 år är rädda att utsättas för våldtäkt.

Bland Stockholms invånare är två av tio oroliga för att utsättas för brott - exempelvis skadegörelse, misshandel, inbrott eller rån - och det är en större andel än i resten av Sverige. 

En jämförelse visar att personer i Stockholm också ÄR mer utsatta för brott, än i övriga landet. I Stockholm anmäldes förra året drygt 115 brott per tusen invånare, medan motsvarande siffra för hela Sverige var 71.

Utsattheten för brott är däremot inte jämt fördelat. Undersökningen visar att yngre personer är mer utsatta för alla typer av brott än äldre. Dessutom är arbetslösa och boende i hyreshus genomgående mer utsatta och oroliga för att utsättas för brott, än de som arbetar och de som bor i bostadsrätter eller villor.

Enkäten har besvarats av över 32 000 stockholmare, och resultatet ska nu användas för att försöka minska antalet brott och öka tryggheten bland Stockholms invånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista