STOCKHOLM

Rivningshotad fritidsgård oroar ungdomar

Ungdomar i Gröndal i sydvästra Stockholm oroas över beslutet att riva delar av fritidsgården i Sannadalsparken. Fritidsgården har hittills drivits i privat regi och när kommunen från och med i höst tar över verksamheten är det under delvis andra former.

Moderate ordföranden i stadsdelsnämnden i Hägersten-Liljeholmen, Abit Dundar (fp), blev på onsdsagskvällen hårt ansatt av kritiska ungdomar som undrade varför fritidsgården vid Sannadalsparken inte får vara kvar som den ser ut idag.

- Vi kommer inte att ha någon fritidsgård, vart ska vi ta vägen, frågade en av ungdomarna under ett möte på onsdagskvällen.

- Det kommer att finnas en träffpunkt och tillsammans med er ungdomar kommer vår personal att utforma verksamheten utifrån era behov, svarade Abit dundar.

Två flygelbyggnader ska rivas och den tredjedel som återstår av lokalen ska byta skepnad, från klassisk fritidsgård till ungdomscafé.

Namnet fritidsgård har man valt att byta ut eftersom det skulle förknippas med sociala problem. Den minskade lokalytan gör dessutom att besökarna inte längre kommer kunna ägna sig åt pingis, biljard eller konserter.

Ingrid Widebäck, chef för socialomsorgsenheten, säger att verksamheten inte nödvändigtvis kommer att bli sämre.

- Det kan bli lite trängre men det kan bli en lika bra verksamghet för det. Det beror på vad man gör av den.

Men 13-årige Ali Rezai, som beskriver fritidsgården som ett andra hem, tycker inte att kvällarna inte har varit desamma sedan fritidsgården stängde. 

- Nu när man träffas ute sitter man liksom på en bänk och bara väntar. Det kommer inte att bli likadant med ett ungdomscafé.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista