STOCKHOLM

Landstinget lovar fler utbildade tolkar

Fortfarande är många tolkar som anlitas av landstinget inte auktoriserade för att tolka inom vården, men problemen ska vara åtgärdade om ett år - när en ny upphandling av tolkuppdragen genomförts - det hoppas den borgerliga landstingsledningen.

Moderata sjukvårdslandstingsrådet Lars-Joakim Lundqvist säger att de tagit till sig av kritiken och ska försöka åtgärda problemen.

För ett år sedan bedyrade såväl politiker som landstingets tjänstemän att den då ganska nya upphandlingen baserades på både pris och kvalitet.

Men Ali Labriz, ordförande för Sveriges Tolkförbund har hela tiden kallat Landstingets upphandling av språktolktjänster för minst sagt bristfällig.

Enligt moderata landstingsrådet Lars Joakim Lundqvist är det framförallt den kraftig tillströmningen av flyktingar från Irak, som ställt till med problem eftersom det inte funnits tillräckligt med tolkar i arabiska. Men nu ska det alltså bli bättring. Senast om drygt ett år, om allt går som det är tänkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista