Långa bilköer i city

Längre resväg och långa köer kan bilister räkna med nu när ett omfattande reparationsarbete börjar i kväll fredag, på Centralbron och i Söderledstunneln, i Stockholm. Bussar får dock en egen fil.

Från och med ikväll, fredag, och tre månader framåt kommer det att pågå omfattande reparationsarbete på Centralbron och Söderledstunneln. Det här innebär mycket begränsad framkomlighet för biltrafiken på sträckan Jonanneshovsbron - Klarastrandsleden. 

- Det kommer att innebära långa köer, Det blir en fil i varje riktning i ena tunnelröret. Det andra stängs helt, säger Torgny Hjort är projektledare på Stockhoms stads trafik.

Det är omfattande reparationer av både bro- och tunnel som är orsaken till att bara en väghalva är öppen. Sträckan är hårt sliten. Tunnelns väggar och tak ska repareras och brons vägbana bytas ut.

Ett normaldygn passerar drygt 80 000 bilar genom Söderledstunneln, och att kapaciteten på den aktuella sträckan halveras innebär längre restid i rusningstrafik.

- Grovt gissat måste man lägga till drygt 30 minuter på sin färd genom Söderleden. Det finns egentligen inga bra andra vägar man kan ta,  säger Torgny Hjort.

En bärgare kommer att finnas i området för att snabbt kunna ingripa om det blir problem. För att underlätta för bussarna blir det på morgonen kollektivkörfält över Johanneshovsbron…

- Söderifrån kommande bussar har vi prioriterat under rusningstid. De får en egen fil att köra i mellan fem på morgonen och tio på förmiddagen, säger Torgny Hjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista