Sopspioner och förbudsskyltar ska hindra den illegala dumpningen säger Clas Thunblad på Trafikkontoret.
STOCKHOLM

Sopberget vid Årsta partihallar växer

Bräder, trasiga däck, soffor, kylskåp och annat skräp dumpas olagligt vid Årsta partihallar i södra Stockholm. I flera år har området sett ut om en soptipp, något som Stockholms stad inte har kunnat stoppa. Nu lovar dock Stockholms stad att sopberget ska bort.

Skräpet kommer främst från lastbilstransporter som levererar varor till företag i området kring Årsta partihallar.

- Jag tycker att det ser för jävligt ut här. Jag tycker att folk kan ta hand om sitt skräp själva, säger en man som dagligen kör lastbil i området.

- Man kan ju börja med att ta hit någon som plockar upp skiten liksom, det får ju kommunen ta hand om.

- Direkt när det blir rent här kommer ny lastbil och dumpar, så det är väldigt tråkigt när man jobbar här och råttorna springer runt, säger en kvinna som arbetar vid Årsta partihallar.

Elavfall, farligt avfall och andra grova sopor ska lämnas på Stockholms återvinningscentraler. Att som i Årsta dumpa skräp i buskage och diken är inte lagligt.

En av Stockholms fem återvinningscentraler ligger i Östberga i södra Stockholm, inte långt från det sopberget i Årsta, och där jobbar Anette Wärnström.

- Jag tror att det handlar om lathet, att det är lättare att slänga av en säck i skogen än att lämna den här.

Clas Thunblad, enhetschef på trafikkontoret i Stockholm, håller delvis med. Han säger dumpningen i Årsta är ett problem som nu ska lösas.

- Vi stängslar igen en del dumpningsplatsen, vi sätter upp skyltar, vi föreslår sopspioner och erbjuder sophämtning på plats.

- Det här är ett område som vi varje vecka åker till och skjutsar bort det dumpade materialet. Det är en fråga om skattemedel ska användas till det, för det är en ganska dyr åtgärd, säger Clas Thunblad.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".