HANINGE

Gålö kan bli marint naturreservat

Vattnet kring Gålö i Stockholms södra skärgård kan bli ett marint naturreservat i framtiden. Biologer som dykt kring ön tycker att området är mycket intressant. Frågan utreds av Länstyrelsen och Haninge kommun.

Sedan ett par år är den lummiga grönskan på land på Gålö ett naturreservat. Nyligen dök biologer ner i vågorna runt halvön för att se om djur och växtlivet fortsätter att vara unikt även under vattnet.

Ofta talas det om att Stockholms skärgård är sjuk och förorenad, men kring Gålö verkar det vara prima liv. I de grunda vikarna med klapperstens-, klipp- och sandbottnar stortrivs såväl gös och piggvar, som strömming och ål.

Marina naturreservat är en ganska ovanlig företeelse, i hela Sverige finns i dagsläget sexton stycken, varav två i Stockholms skärgård: Fifång och Nåttarö.

Förutom Gålö funderar Haninge kommun även på att göra vattnet kring Björkö till ett marint naturreservat. Det är där muddringsmassorna från det framtida hamnbygget utanför Nynäshamn kan tänkas hamna.

Gålö är idag ett mycket populärt utflyktsmål för såväl friluftsmänniskor som sportfiskare. En reservatsförklaring av vattnet kan innebära förbud mot fiske och båtåkande vissa delar av året - åtgärder som på sikt skulle kunna vara bra för sportfiskarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".